Skip to Content

Fórum létrehozás

Egy internetes fórum létrehozása sok esetben hasznos lehet. Ügyfelei kérdéseket tehetnek fel rajta, amelyekre ha válaszol, elnyerheti a bizalmukat. Közösséget építhet egy bizonyos érdeklődési körű emberekből, akik így nyíltak lesznek a kommunikációra. A hasznos információ pedig új tagokat fog vonzani, és a közösség bővül.

Ebben a cikkben azt szeretnénk leírni, hogy miként lehet egy internetes fórumot létrehozni.

Ha már rendelkezik egy weboldallal, lehetséges, hogy jelenlegi tartalomkezelő rendszerét is kiegészítheti egy fórum modullal (pl a Joomla! és a Drupal számára létezik ilyen kiegészítő), de léteznek olyan nyílt forrású, ingyenes rendszerek is, amelyek speciálisan, fórumok számára készültek, mint például: phpBB, Vanilla, MyBB, stb. Ezeket is telepítheti webhelyére egy alkönyvtárba.

Egy fórum felfuttatása idő és munkaigényes. Néhány tipp a kezdéshez:

1. Hozzon létre fiktív felhasználókat, valamint olyan témákat és hozzászólásokat, amelyekhez szívesen hozzászólnának az emberek. Egy üres fórumhoz ugyanis senki nem fog hozzászólni.
2. Keresse fel személyesen azokat az ismerőseit, akiket esetleg érdekelhet a téma, és kérje meg őket, hogy szóljanak hozzá.
3. Reklámozza a fórumot honlapján és más fórumokon az aláírásában.
4. Promoválás, SEO, linképítés, ahogy egy általános honlappal tenné.

A phpBB

A phpBB valószínűleg a legnépszerűbb nyílt forráskódú ingyenes fórumrendszer. Fórumok vagy üzenőfalak létrehozására tökéletes, de mint általános CMS is használható a megfelelő MOD telepítésével.

Előnyei: kevés szerver erőforrást igényel, létezik magyar fordítás és Magyar phpBB Közösség is, valamint meglehetősen hasznos Gy.I.K.-kel rendelkezik.

phpBB3 telepítés

Lépések:

1. Töltse le a phpBB3-at, a http://www.phpbb.com/ -ról, vagy a magyar fordítást a http://phpbb.hu/ -ról, és csomagolja ki egy mappába.
2. Töltse fel az állományokat a webtárhelyre, akár ftp kapcsolaton, akár online állománykezelőn keresztül.
Ha kizárólag a phpBB lesz a webhely motorja, akkor ajánlatos azt a gyökér könyvtárba telepíteni. Ez esetben a kicsomagolt mappa tartalmát a tárhely gyökér könyvtárába kell felmásolni. Ha a viszont egy alkönyvtárba szeretné telepíteni, amelyik neve legyen például forum, akkor nevezze át a kicsomagolt mappát forum-ra, majd így, mappástól együtt töltse fel a tárhelyre.
3. Változtasd meg a config.php nevű állomány és a store/, cache/, files/ , images/avatars/upload/ nevű mappák CHMOD beállításait, hogy mindenki által írhatóak legyenek.
4. Nyissa meg az egyik böngészőben honlapján a phpBB telepítési helyén az install/index.php nevű állományt és kövesse az utasításokat. Meg kell majd adnia az adatbázis elérhetőségét is. (Adatbázis név, Adatbázis Felhasználónév, Adatbázis Jelszó, Adatbázis Hoszt Név). Az adatbázist legtöbb esetben önnek kell létrehoznia, a tárhely kezelőfelületén. A phpBB több adatbázist is támogat: MySQL 3.23 vagy újabb, MySQLi, PostgreSQL 7.3+, SQLite 2.8.2+, Firebird 2.0+, MS SQL Server 2000 vagy újabb, Oracle.
5. Változtassa vissza a config.php CHMOD beálltásait, hogy csak ön által legyen írható.

Design

Alapbeálltásként a phpBB egy subSilver nevű témát használ. Természetesen léteznek más ingyenes sablonok is, amelyekkel személyre szabhatja a fórum kinézetét. Tölthet le sablonokat, a phpBB hivatalos, angol nyelvű honlapjáról, a Magyar phpBB Közösség oldaláról, vagy más oldalakról.

Töltse le a kívánt sablont, csomagolja ki, majd töltse fel ftp kapcsolaton keresztül a tárhelyre, a fórum telepítési helyére, a /templates/ nevű könyvtárba (mappástól együtt). Győződjön meg róla, hogy a sablon mappájának a neve ugyanaz mit a benne található, .cfg és .css állományoké. Amennyiben nem, nevezze át a mappát.

Az aktiváláshoz, jelentkezzen be az adminisztrátori vezérlőpultba, majd a megjelenések fül alatt, a telepítetlen megjelenések listában megtalálja a feltöltött sablont. Telepítse azt.

Ezután, az általános fül alatt, a fórum beálltásokra kattintva, adja meg azt alapértelmezett megjelenésként. Állítsa a „Felhasználó megjelenésének felülírása”-t igenre. Az Elküld gombra kattintva az új beállítások érvényesek lesznek.

A tartalom létrehozása

Az adminisztrátori vezérlőpulton belül lehetséges csak új fórumokat létrehozni. Egy fórumon belül azonban bármelyik regisztrált felhasználó létrehozhat egy új témát, vagy hozzászólhat egy másikhoz. A moderátori joggal rendelkező felhasználóknak jogosultságuk van ahhoz, hogy egyes témákat, vagy hozzászólásokat töröljenek.

Bővítmények

Az úgynevezett MOD-ok segítségével, új funkciókkal egészíthetjük ki a fórumot. Ezek használata azonban némi hátranyal is jár. Némelyek telepítése eléggé bonyolult lehet, frissítéskor pedig ügyelni kell arra, hogy ne sérüljenek. Néhány ilyen kiegészítő a Magyar phpBB Közösség oldaláról is letölthető (magyar fordítással), de jóval nagyobb a választék az angol nyelvű honlapon. Leírást a telepítésről itt talál.

SEO

PhpBB SEO kiegészítők:

1. SEO MOD – A dinamikus URL-ket cseréli le statikusra
2. Index SEO description and keywords mod – Létrehozza a meta description és a meta keywords elemeket.
3. Sitemap FX – Oldaltérképet generál a keresőmotorok számára.

Ha a felhasználók túl sok linket szúrnak be a hozzászólásokba, az lecsökkentheti a honlap page rank – ját. Erre több megoldás is létezik:

1. Szigorú moderáció, próbálja minimálisra csökkenteni a kimenő linkek számát
2. Kapcsolja ki a kimenő linkeket
3. Állítsa Nofollow-ra a kimenő linkeket (Ehhez szükséges a Nofollow Antispam mod telepítése)

phpBB tárhely

A phpBB3 alapkövetelményi:

- PHP 4.3.3+
- Egy SQL adatbáziskezelő-rendszer, a következők közül bármelyik: MySQL 3.23 +, MySQLi, PostgreSQL 7.3 +, SQLite 2.8.2 +, Firebird 2.0 +, MS SQL Server 2000 +, Oracle

 Egy átlagos dinamikus tárhely tehát tökéletes a phpBB számára.Ha tárhely szolgáltatót keres, honlapunk segithet önnek megtalálni a megfelelőt: tárhely szolgáltatók