Joomla

A Joomla! egy nagyon népszerű nyílt forrású, ingyenes tartalomkezelő rendszer. Komplex, könnyen bővíthető, nagyon széles körben alkalmazható, szinte bármire képes, amit csak kitalálhatunk.

Kezdőknek első ránézésre kissé bonyolultnak tűnhet, ám a kezelőfelülettel gyorsan meg lehet barátkozni. 

 

Telepítés

A legtöbb tárhely szolgáltatónál pár kattintással, automatikusan telepíthetjük a Joomla!-t, de megtehetjük azt mi is, manuálisan.

Lépések:

1. Töltse le a legújabb Joomla! verziót, a http://www.joomla.org/ -ról, vagy a magyar fordítást a http://www.joomla.org.hu/ -ról, és csomagolja ki egy mappába.
2. Töltse fel az állományokat a webtárhelyre, akár ftp kapcsolaton, akár online állománykezelőn keresztül.
3. Nyissa meg az egyik böngészőben a honlapját, majd kövesse az utasításokat. Lehetséges, hogy egyes állományokat nem tud majd felülírni a telepítő, (pl. a configuration.php). Ezeknek az állományoknak meg kell változtatni a CHMOD beállításait, hogy írhatóak legyenek.

 

4. Töltse ki az űrlapokat. Többek között meg kell adnia az adatbázis elérhetőségét (Database Name = Adatbázis név, Database Username = Adatbázis Felhasználónév, Database Password = Adatbázis Jelszó, Database Host = Adatbázis Hoszt Név). Az adatbázist legtöbb esetben önnek kell létrehoznia, a tárhely kezelőfelületén. A Joomla! MySQL adatbázist használ az adatok tárolására, tehát egy ilyenre lesz szüksége.

Design

Rengeteg ingyenes és premium sablont találhat az interneten, amelyek segítségével tökéletesen személyre szabhatja honlapjának kinézetét.

Joomla! sablon letöltések

Töltse fel a kiválasztott sablont ftp kapcsolaton keresztül webtárhelyére, a templates nevű mappába (kicsomagolva), vagy a Joomla! bővítménykezelője segítségével, majd az adminisztrációs felületén állítsa be azt alapértelmezettként.

 

A tartalom létrehozása

Annak ellenére, hogy a kezelőfelület komplex és kissé bonyolult, a tartalom létrehozása meglehetősen könnyű és felhasználóbarát.

Bővítmények

A Joomla! az egyik legtöbbek által bővített, nyílt forrású tartalomkezelő rendszer. Ennek köszönhetően rengeteg ingyenes bővítményt találhat, amelyekkel érdekesebbé és hasznosabbá teheti honlapját.

Joomla! bővítménytár

A bővítmények feltölthetőek ftp kapcsolaton keresztül (kicsomagolva), vagy a bővítménykezelő felületén is.

 

SEO

A tartalomkezelő szerkezete alapvetően keresőbarát, csak szüksége van néhány beállításra:

1. Az URL-ek alapértelmezetten dinamikusak. Állítsa a Globális beállítások –> Webhely –> Keresőoptimalizálás beállításai –> Keresőbarát URL-et igenre.
2. Adjon egyedi meta leírást minden egyes oldalhoz azok létrehozásakor, máskülönben a globális meta adatok lesznek használva.

Joomla! tárhely

Az 1.5 verzió alapkövetelményei:

– Apache 1.x vagy 2.x
– PHP 4.3 vagy újabb
– MySQL 3.23 vagy újabb

A következő tárhelyeken kiválóan működik a Joomla!:  Tárhelyszolgáltatók