Drupal – a legjobb tartalomkezelő

A Drupal egy professzionális, nyílt forrású, ingyenes tartalomkezelő rendszer. Legfontosabb tulajdonsága a modularitás.Ez azt jelenti, hogy minden egyes funkcióért egy külön telepithető (és eltávolitható) modul felelős.

Ennek köszönhetően a Drupal az egyik legszélesebb körben alkalmazható CMS. A kezelőfelület azonban kissé bonyolult.

Telepítés

A legtöbb tárhely szolgáltatónál pár kattintással, automatikusan telepíthetjük a Drupal-t, de megtehetjük azt mi is, manuálisan.

Lépések:

1. Töltse le a Drupal-t a http://drupal.org/ -ról, és mellé a magyar fordítást is a http://drupal.hu/ -ról, és csomagolja ki ugyanabba a mappába.
2. Töltse fel az állományokat a tárhelyre.
3. Nyissa meg egy böngészőben a honlapján az install.php nevű állományt, majd kövesse az utasításokat. Lehetséges, hogy egyes állományokat vagy mappákat nem tud majd felülírni a telepítő, pl. a sites/default/settings.php nevű állományt. Módositsa a CHMOD beállítást, hogy irható legyen. Létre kell hoznia egy files nevű mappát is, ahova a telepítőnek jogosultsága lesz írni.
4. Töltse ki az űrlapokat. Többek között meg kell adnia az adatbázis elérhetőségét (Database Name = Adatbázis név, Database Username = Adatbázis Felhasználónév, Database Password = Adatbázis Jelszó, Database Host = Adatbázis Hoszt Név). Az adatbázist legtöbb esetben önnek kell létrehoznia, a tárhely kezelőfelületén.

 

Ezután az adminisztrátori felhasználónévvel és jelszóval bejelentkezve szerkeszteni tudja honlapját, vagy esetleg más felhasználó fiókokat is létrehozhat.

Design

Természetesen léteznek ingyenes, nyílt forrású sablonok, amelyek segítségével személyre szabhatja a honlapja kinézetét.

Drupal téma letöltések

A letöltött témát, kicsomagolva, mappástól együtt másolja fel a themes nevű könyvtárban, majd a Drupal adminisztrációs felületén engedélyezze azt, és állítsa be alapértelmezettként.

 

A tartalom létrehozása

A tartalom létrehozása kissé bonyolultabb, mint a WordPress vagy a Joomla! esetében, mivel itt nincs lehetőség vizuális szerkesztésre, hanem html vagy php kódot kell megadni.

Léteznek viszont olyan kiegészítők, amelyek lehetővé teszik a html-hez nem értők számára is, hogy könnyen hozhassanak létre tartalmat. (pl. Wysiwyg modul)

Bővítmények

A Drupal bővítmények az úgynevezett modulok. Ezek lehetővé teszik, hogy új funkciókkal egészítse ki honlapját.

Drupal modul letöltések

A letöltött modult, kicsomagolva, mappástól együtt másolja fel a modules nevű könyvtárban, majd a Drupal adminisztrációs felületén engedélyezze azt.

 

SEO

A Drupal valószínűleg az egyik legjobb CMS ami a SEO-t illeti. Helyesen használja a h1, h2 tagokat, és aktiválható a kereső barát URL-használat is (Clean URLs), azonban néhány modulra szükség van:

– page title: A <title> elemért felelős.

– nodewords: A meta tagokat hozza létre.

– pathauto: Automatikusan felhasználó és keresőbarát URL-ket generál.

– global redirect: 301 átirányítja a több címen is megtalálható oldalakat.

– token

Drupal tárhely

A 6-os verzió alapkövetelményei:

– Apache 1.3 vagy 2.x webszerver
– PHP 4.4 vagy újabb
– MySQL 4.1 vagy újabb, vagy PostgreSQL 7.1 vagy újabb

A következő tárhely szolgáltatók tökéletesek a Drupal számára: tárhely szolgáltatók