Dedikált szerver, vagy megosztott tárhely szolgáltatás?

  • Tárhely választás

  A dedikált szerver bérlés, a web hosztingnak az a fajtája, amikor egy weboldal számára egy szerver teljes erőforrása áll rendelkezésére, így annak nem kell osztoznia más weboldalakkal a lemezterületen, a memórián, a sávszélességen, stb. Ez a fajta szolgáltatás aránylag drága, és nagyobb kereskedelmi weboldalak számára ajánlott.
Kisebb portálok, céges honlapok számára, egy megosztott tárhely szolgáltatás is tökéletesen megfelel. Ebben az esetben egy szerver erőforrásain sok weboldal osztozik, így lehetséges az, hogy ez a szolgáltatás jóval olcsóbb legyen, mint egy dedikált szerver bérlése. A felhasználóknak nincs hozzáférésük egymás állományaihoz, így az adatok biztonságban vannak.
Létezik még, az úgynevezett virtuális dedikált szerver, ami szintén egyfajta megosztott tárhely szolgáltatás. Lényege, hogy egy számítógépen több virtuális szerver fut egyszerre, amelyek külön operációs rendszerrel rendelkeznek, és újra is indíthatóak egymástól függetlenül.

Az, hogy melyik szolgáltatást vegye igénybe, egyértelműen a webhely milyenségétől függ. Nagyobb kereskedelmi weboldalak, vagy szociális hálózatok esetén mindenképpen szükség lesz egy dedikált szerverre. Ha egy reklámozás céljából létrejött céges honlapot, vagy egy kisebb online üzletet szeretne működtetni, akkor ezt a fajta szolgáltatást választani, pénzkidobás lenne.
Felmerülhet önben a kérdés, hogy miként lehet korlátlan a sávszélesség és a lemezterület a megosztott tárhely szolgáltatások esetén, mikor a dedikált szerverek esetén az korlátolt?
Nos, természetesen léteznek korlátok. Fizikailag lehetetlen dolog lenne, korlátlan lemezterületet és sávszélességet biztosítani.
Azért nevezik korlátlannak, mivel egy átlagos felhasználó számára annak tűnik. A weboldalak többsége messze meg sem közelíti azt a lemezterület és sávszélesség igényt, amit a szolgáltató képes biztosítani.