Adatbázis biztonsági mentés phpMyAdmin segítségével.

Ha biztonságban szeretné tudni a honlapján található összes információt, nem árt az állományokról és az adatbázisokról rendszeres biztonsági másolatokat készítenie. Az állományokról másolatot készíthet ftp kapcsolaton keresztül, vagy egy web alapú állománykezelő segítségével.

Amennyiben a tárhely szolgáltatója nem biztosítja az adatbázisokról történő automatikus biztonsági másolatok készítését, ez esetben kapcsolódnia kell az adatbázishoz valamelyik MySQL kezelő program segítségével, ahol aztán exportálhatja azt.

Egy ilyen MySQL kezelő program a phpMyAdmin. A legtöbb tárhely szolgáltató biztosítja a phpMyAdmin használatát, mennyiben az öné mégsem teszi, azt ingyen letöltheti, majd telepítheti akármelyik php-t támogató webes felületen.
Ezután meg kell adnia azokat az adatokat, amelyek szükségesek a kapcsolódáshoz (adatbázis név, felhasználó név, felhasználói jelszó, és hoszt név), és indulhat is az adatbázis exportálása.

Lépések:

 

  1. Csatlakozzon ahhoz az adatbázishoz, amelyiket exportálni szeretné
  2. Az oldal felső részén található menüből válassza ki az export opciót
  3. Kiválaszthatja, hogy milyen formátumba mentse el az adatbázist, az adatbázis struktúráját, stb. Biztonsági okokból hagyjon mindent alapbeállításként.
  4. Lejjebb, jelölje ki a mentés állományként (save as file) opciót.
  5. A Mehet (Go) gombra kattintva letöltheti az adatbázist. Mentse azt biztonságos helyre.