A webhosting történelme

Az internet a leggyorsabban fejlődő média a világon, sokan fontosabbnak tartják, mint a rádiót vagy a televíziót. A weboldalak száma ma már több mint 50 millióra becsülhető. Szinte bárki, bármikor létrehozhat egy weboldalt, programozói tudás, és nagyobb költségek nélkül. Ám nem volt ez mindig így. 1991 előtt a webhosting, mint szolgáltatás még nem létezett, tehát ha valaki honlapot akart készíteni, annak saját dedikált szerverre volt szüksége.

Az internet kezdete

Először a hálózat (networking) fogalma alakult ki, amikor minden egyes számítógép szerver is volt egyben. 1962-ben, J.C.R. Licklider, a MIT egyik kutatója fogalmazta meg a „galaktikus hálózat” fogalmát, ami lényegében nem más, mint egy sorozat, egymással kapcsolatban álló számítógép, amelyek az adatokat és az erőforrásokat megosztják egymással. Paul Baran’s volt az, aki megtervezte az adatok csomagokra történő osztását, ami az egyetlen lehetőség volt arra, hogy a hálózat elég gyors legyen. 1969-ben sikeresen lettek csatlakoztatva számítógépek az UCLA-ról, a Stanfordi Kutató Intézetről, a Kaliforniai Santa Barbara, és az Utahi Egyetemről. 1971-ben Roy Tomlinson megírta ez első e-mail programot, amit Lawrence G. Roberts hamarosan tovább is fejlesztett. Ekkor használták elsőnek a @ jelet is. A ’70-es években jelent meg a TELNET és a TCP/IP alapú kommunikáció is. A ’80-as években pedig napvilágot látott hivatalosan is az internet, mint kifejezés. Ez alatt kapcsolatban álló számítógépeket értettek, amelyek TCP/IP alapon kommunikáltak egymással. Hogy meg lehessen különböztetni a számítógépeket egymástól, 1984-ben bevezették a DNS-t (Domain Name System). Hat különböző domain lett bevezetve: edu (Education), gov (Government), mil (Military), com (Commercial), net (Network Resources), és org (Organization). Az első regisztrált domain név pedig a Symbolics.com lett.

A World Wide Web

1991-ben a National Science Foundation (NSF) indította el az első webhosting szolgáltatást, mely egyben az elektronikus kereskedelem kezdetét is jelentette. Ugyanebben az évben, a CERN kutatóintézetnek köszönhetően napvilágot látott a World Wide Web (www), amely a Tim Berner-Lee által kifejlesztett HTML (HyperText Markup Language) nyelvre alapszik, és URL-t (Uniform Resource Locators) használ a weboldalak megkülönböztetésének érdekében.

1993 Áprilisában a CERN beleegyezett, hogy bárki használhassa az általuk kifejlesztett web-protokollt jogdíjmentesen. 1994 Szeptemberében Berners-Lee megalapította a W3C-t (World Wide Web Consortium), mely létrehozott egy sztenderdet az internetes cégek számára, a web minőségének növelése érdekében. A W3C sztenderdek jogdíjmentes technológiákon alapszanak, így azok könnyedén, bárki által adaptálhatóak.

Az e-kereskedelem kialakulása

A webhosting mint üzletág, az elektronikus kereskedelemmel és az online marketinggel párhuzamosan lendült fel. 1996 után a nagy cégek rájöttek, hogy szinte kötelezővé vált az online jelenlét, ekkor alakult ki a web alapú kereskedelem is (e-kereskedelem). Könnyebb és olcsóbb volt egy tárhely szolgáltatást igénybe venni, mint saját szervert fenntartani, így tehát virágzott a webhosting üzlet.

A Dot-com

1997 és 2000 között gomba módra szaporodtak az elektronikus üzletek, és felfoghatatlanul sok pénzt fektettek ebbe az iparágba. Ezt nevezték „dot-com” időszaknak. Mindenki az internetet tartotta a jövő üzletágának, és sokan meg is gazdagodtak belőle. Ám ez nem működhetett így sokáig, a dot-com lufi kidurrant, és a legtöbb cég csődbe ment. A túlélők viszont cégóriásokká nőttek, mint a Google, eBay stb.

A web 2.0 jelenség

A 2002 után olyan weblapok kezdtek megjelenni az interneten, amelyek tartalmát nagy részben a felhasználók hozzák létre, mint a fórumok, blogok, szociális hálózatok stb. Ezek a weblapok már dinamikusan generáltak, és jóval több erőforrást igényelnek, mint a statikus, HTML alapú oldalak. A tárhely szolgáltatóknak is tartaniuk kellett a lépést, így egyre több és, nagyobb teljesítményű szerverre lett szükségük.

A webhosting, mint multi-millió dolláros üzletág

Napjainkra, a webhosting hatalmas üzletággá nőtte ki magát. Egyre több üzlet indul azzal a céllal, hogy tárhelyet biztosítson weboldalak számára. A tárhelyek adminisztrációs felülete felhasználóbarát, a szolgáltatás olcsó, extra lemezterületet, szerver erőforrást és rengeteg kiegészítőt kapunk melyek segítségével könnyedén elindíthatjuk, majd felfuttathatjuk honlapunkat. A webhosting hatalmas fejlődésen ment keresztül 1991 óta. Minden évben millió dollárokat költenek fejlesztésre, hogy jobb és gyorsabb tárhelyeket biztosíthassanak a weboldalak számára. Világszerte, több mint 50 millió honlap létezik, melyek közül csak nagyon kevés rendelkezik saját szerverrel, a többi vagy bérelt dedikált szerveren, vagy megosztott tárhelyen működik, ezért is olyan hatalmas üzletág a webhosting.

Ma már szinte elképzelhetetlen egy vállalkozás létezése honlap nélkül. Egy magas forgalmú weboldal erős marketing eszköz lehet, ezért is, már csak nagyon kevesen nem használják ki az internet által nyújtott lehetőségeket. Egy cégnek honlap nélkül nehéz versenyképesnek maradni.