Mit tud egy dinamikus tárhely?

  • Tárhely útmutatók

Első ránézésre egy dinamikus weboldalt az különböztet meg egy statikustól, hogy az azon található tartalom változhat, míg egy az utóbbi esetében mindig ugyanaz marad.Igazából a leglényegesebb különbség az, hogy egy statikus weblap egyszerű HTML állományokból épül fel, míg egy dinamikus weblap háta mögött olyan programok futnak, amelyek kiszolgálják a felhasználókat. Ezek a programok futhatnak a felhasználók számítógépén (pl. Java Scriptek), vagy a hoszton (PHP, Ruby on Rails, Perl, SSI). A leggyakrabban használt programozási nyelv, amit szinte minden dinamikus webtárhely szolgáltató biztosit a php.

A modern weboldalak többsége dinamikus. A szerver oldalon futó programok nélkül nagyon bonyolult, vagy lehetetlen lenne megoldani egy weboldal azon funkcióit, amelyek manapság nélkülözhetetlenek.

Ilyen funkciók a felhasználó fiókok létrehozása, e-mail gyűjtés, automatikus e-mail küldés, a látogatók hozzászólásának engedélyezése ,a weboldal fejlesztése anélkül ,hogy az állományok között kellene turkálni, stb.

Egy dinamikus tárhely, általában két részből áll:

1. Az állományok számára biztosított lemezterület.
2. Az adatbázis, ahova az adatokat tárolják.
Az adatbázisokat a nagymennyiségű adat, strukturált , könnyen kezelhető tárolása érdekében fejlesztették ki. A legismertebb adatbázis típusok SQL-t használnak mint adatbázis kezelésére kifejlesztett programozási nyelvetet. Ilyenek: Microsoft SQL Server, Microsoft Access, Oracle, DB2, MySQL, Postgres és az Informix.
A leggyakrabban használt a MySQL. Egy nagyszerű ,MySQL adatbázis kezelésére kifejlesztett program pedig a phpMyAdmin.