Dedikált szerver

Dedikált szerver

 A dedikált szerver bérlés, a webtárhely szolgáltatásnak az a formája, amikor a kliens a szervert nem osztja meg másokkal. Ez a szolgáltatás sokkal rugalmassabb, a kliensnek teljes kezelési joga van a szerver felett, belértve az operációs rendszer választását, és a hardver konfigurációkat is.Egyes esetekben, például több nagyforgalmú weboldal üzemeltetése esetén, a dedikált szerver bérlése költséghatákonynak bizonyulhat, a több megosztott tárhely csomag vásárlásával szemben.

A szerverek fizikaulag ún. adat központokban találhatóak, ahhol biztositva van számukra a szünetmentes energia ellátás és a szélessávű internet hozzáférés.

Leggyakrabban használt operációs rendszer a Linux(nyilt forrású, ingyenes) és a Microsoft Windows Server (kereskedelmi). A Linux egyik kereskedelmi változata a Red Hat Enterprise.
További ingyenes operációs rendszerek a CentOS, Fedora Core, Debian, FreeBSD, NetBSD, és az OpenBSD.

A szerver adminisztrációját a legtöbb esetben a webtárhely szolgáltató biztositja. Ide tartozik az operációs rendszer frissitése, különböző aplikációk frissitése, szerver monitorizálás, SNMP hardver monitorizálás, technikai szuport, tűzfal és antivirus biztositása és frissitése, biztonsági ellenőrzések, Ddos védelem, behatolás védelem, biztonsági másolatok létrehozása, DNS ellenőrzés, terhelés kiegyenlités, teljesitmény növelés, felhasználó kezelés, stb.
Attól függően, hogy a fent felsorolt adminisztrációs feladatok közül, mennyi tartozik a tárhely szolgáltatóra, és mennyi az ügyfélre, a dedikált szerver lehet: Fully Managed, Managed, Self Managed, és Unmanaged.

A szerver biztonsága nagyon fontos tényező. Ennek megőrzése érdekében több softver is ellenőrzi a rendszert és a hálózatot az esetleges behatolók, szpemerek és hackerek, valamint a veszélyes programok, mint a trojai programok és férgek kiszűrése érdekében.