A megosztott tárhely szolgáltatás

A megosztott tárhely egy olyan hoszting megoldás mely lehetővé teszi hogy több website osztozzon egy szerveren, a költséghatékony működés érdekében. Mindegyik website rendelkezik egy saját particóval, esetleg mappával, a felhasználók pedig nem férhetnek hozzá egymás adataihoz.

Minden szervernek szüksége van rendszer adminisztrációra. A rendszer beállitását a szolgáltató végzi el, úgy, hogy az nagyjából minden felhasználónak megfelelő legyen.
Azzel sok honlap tulajdonos munkáját megkönnyitik, mivel a legtöbbeknek se kedvűk se idejük nincs bajlódni a különböző szerver beálitásokkal. Sok felhasználó azonban több kontrolt, több lehetőséget szeretne, nekik ajánlott a dedikált, vagy virtuális dedikált szerver.

A megosztott tárhely szolgáltatások általában egy web alapú kezelőpultot biztositanak a felhasználóknak az oldalak kezeléséhez, mint például a cPanel, DirectAdmin, Plesk, InterWorx, stb. Sok cég kifejlesztette a saját web-admin kezelőpultját.

Megosztott tárhely esetén a szolgáltató a felelős a szerver kezeléséért, a szoftverek és biztonsági frissitések telepitéséért, a technikai segitség biztositásáért, stb. A legtöbb szerver Linux operációs rendszer és LAMP alapú. Ezek a szoftverek nyilt forráskódúak, tehát ingyenesek, ez az egyik legfontosabb ok, amiért ezt választják. Azonban sok szolgáltató Microsoft Windows, vagy FreeBSD alapú szolgáltatást is biztosit. Például a Plesk nevű webadmin, épp úgy elérhető Linux, mint Windows számára.

Egy megosztott tárhely két módon érhető el: Név, vagy IP alapon. Egyes kezelőfelületek mind a kettőt biztositják egyszerre, ugyanazon a szerveren.

IP alapú elérés esetén, (vagy másképp, dedikált IP esetén), minden egyes felhasználó egyedi IP cimet kap. Ez esetben a webszerver több hálózati interfésszel van ellátva (esetleg virtuális hálózati interfésszel).
A webszerver az IP cimeket használja a weboldalak azonositására, ami lehetővé teszi az egyedi SSL igazolványok használatát.

Név alapú elérés esetén, (másképp, megosztott IP cim esetén) az ugyanazon a gépen üzemelő weboldalak, ugyanazon az IP cimen is osztoznak. Ebben az esetben, amikor egy webböngészőn keresztül csatlakoznak az egyik weboldalhoz, a webszerver a domain név alapján dönti el, hogy melyik mappára irányitsa a lekérést.
A név alapú elérés kevésbé biztonságos, mint az IP cim alapú, ezért komolyabb honlapok esetén ajánlott dedikált IP cimet kérni.