Mik azok a domain nevek?

  • Domain

Az internetre csatlakozó összes számítógépnek egyedi azonosítója, úgynevezett IP-címe van. A kommunikáció vagy adatátvitel e címek között zajlik.A domain nevek, olyan címkék melyeket a nehezen megjegyezhető IP-címek helyett használhatunk, weboldalak esetén.

A domainnevek két nagy csoportba oszthatóak: nemzetközi és nemzeti domain nevek.A nemzetközi közé tartozik a .com (kereskedelmi tevékenységet jelöl), a .net (hálózatot jelöl) vagy épp a .org (szervezet) kiterjesztésű doménvégződések.
A nemzeti domének végződései egy-egy ország nevéből képzett rövidítések, lásd: .hu – Magyarország, .at – Ausztria, .ro – Románia, stb.

Az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers , magyarul Kijelölt Nevek és Számok Internetes Társasága) feladata általánosságban az IP-címek és a domain nevek elosztásának felügyelete. Ez egy Egyesült Államok béli nonprofit részvénytársaság, amelyet az internettel kapcsolatos feladatok ellátására hoztak létre.
A nemzeti domain nevek kiadása és ellenőrzése, az adott országban, az arra jogosult társaság feladata. A magyar domain rendszer üzemeltetője a Magyarországi Internetszolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület (ISZT).
Az európai (.eu) domain nevek regisztrálása és felügyelete pedig az EURid (European Registry for Internet Domains) feladata.
Az EURid, ISZT és az ICANN domain igénylőket közvetlenül nem szolgálhat ki.
Domain regisztrációval kapcsolatos ügyben az igénylők, a fent említett társaságok által akkreditált regisztrátorokhoz kell forduljanak.

A domain regisztrátorok olyan cégek, amelyek lehetővé teszik az igénylők számára a regisztrációt, valamint online felületet biztosítanak a domain nevek kezeléséhez (DNS beállítás, parkoltatás, stb).
A domain neveket nem lehet megvásárolni, csupán bérelni. (néhány nemzeti domain végződés kivételt képez, például a .ro kiterjesztésű domain neveket örökre regisztrálják)
A különböző kiterjesztésű domain nevekre (.com, .net vagy .info, stb.), különböző az éves tarifa.