Hogyan válasszuk ki a domain nevet (tartomány nevet)?

Hogyan válasszuk ki a domain nevet (tartomány nevet)?

 Az emberek általában a domain neveket (tartomány neveket), a weboldalak nevével azonosítják. Ezért, fontos, hogy ugyan az legyen mind a kettő.
A domain névben az a legfontosabb, hogy egyedi legyen, és könnyen megjegyezhető. A hosszú, bonyolult, esetleg sok kötőjelt és alulvonást tartalmazó neveket senki sem fogja megjegyezni. Ha pedig nagyon hasonlít egy másik honlap címére, az emberek könnyen összetéveszthetik azzal.

Régebben még nagy jelentőséggel bírt a keresőoptimalizálás szempontjából az, hogy a domain név tartalmazza azokat a kulcsszavakat, amelyekre a weboldalt optimalizálják. Némi jelentősége még ma is van ennek, de ez egyre halványabb lesz.

A kiterjesztést tekintve kétféle lehet egy domain név: nemzeti és nemzetközi.

  • A nemzetközi domain nevek (pl.: .com – kereskedelmi tevékenységet jelöl, a .net – hálózatot – network-öt jelöl, a .org – szervezet, a .info – információs oldalt jelöl, stb.) a világon bárhol regisztrálhatóak, nincsenek országhoz kötve.
  • A nemzeti domain nevek( pl.: .hu, .at, .de, stb.) kiadásáról, mindig egy, az adott országban működő szervezet felelős. Ennek a szervezetnek a kötelessége ellenőrizni azt is, hogy nem üzemel-e az adott ország törvényeivel ütköző weboldal valamelyik tartomány név mögött.

Ajánlott olyan domain nevet választani, amelyik egyezik az oldal tevékenységi körével (pl. kereskedelmi tevékenység esetén .com) , vagy ha nemzeti domain nevet szeretnénk, akkor olyat, amilyen nyelvű a weboldal. Nemzeti domain regisztráció esetén az ügyintézés általában hosszabb (pár hétig is eltarthat), míg a nemzetközi neveket általában azonnal, vagy rövid időn belül megkapjuk (szolgáltatótól függ).

Magyarországon, a felhasználók által leginkább ismert tartománynevek a .hu és a .com. Ha ezeket válasszuk, talán valamivel nagyobb lesz az esélye annak, hogy a látogatók megjegyzik a honlapunk címét.

A tartomány nevek között némi árbeli eltérés is létezik (a .info a legolcsóbb) ám ezt inkább csak akkor érdemes figyelembe venni, ha több nevet regisztrálunk egyszerre.