Hogyan válasszak tárhelyet?

Hogyan válasszak tárhelyet?

  • Tárhely választás

 A megfelelő tárhely szolgáltató, ill. tárhely csomag kiválasztása az egyik legfontosabb döntés egy weboldal létrehozásakor. Egy honlap stabil, biztonságos és költséghatékony is kell legyen egyszerre, ami nagy részt a tárhely szolgáltatótól függ. Az sem elhanyagolható tényező, hogy egy szolgáltató mennyire teszi egyszerűvé a felhasználói számára a honlapok létrehozását és karbantartását: milyen webadmin szoftvert használ, van-e automatikus script telepítés, mennyire segítőkészek, stb.

A tárhely szolgáltatás jó üzlet, mivel minden honlapnak szüksége van szerverre. Ennek köszönhetően nagyon sok szolgáltató jelent meg a piacon, és hatalmas konkurencia alakult ki ebben az üzletágban. Az online fizetési módszereknek köszönhetően pedig ma már nem jelent problémát egy külföldi (pl. Egyesült Államokbeli) tárhely bérlése sem, sőt a legtöbb esetben gyorsabb az ügyintézés, mint itthon. Ez pedig csak tovább növeli a konkurenciát a szolgáltatók között, aminek az egyértelmű nyertesei a felhasználók.

 

 

Külföldi, vagy hazai tárhelyet válasszak?

Mondhatjuk, hogy az Egyesült Államokban a legerősebb a konkurencia a tárhely szolgáltatók között, így egy ottani tárhely csomag általában több mindent tartalmaz, mint pl., ugyanolyan árban lévő hazai csomag. Az USA-ban alapszínvonalnak számit a „korlátlan lemezterület”, „korlátlan adatátvitel”, „korlátlan domain név használat” stb. Természetesen, ez fizikailag lehetetlen dolog lenne. Ez csak egy marketingfogás, amely a valóságban annyit jelent, hogy a szolgáltatók nem mérik, az egyes felhasználók által elhasznált szerver erőforrásokat. Ugyanakkor, sok esetben marketing bónuszokat (Google Adwords kupon, Facebook hirdetéshez kredit, stb.) is adnak ajándékba a tárhely csomagokhoz. Az ügyintézés is gyors, normális esetben percek alatt bárki elindíthatja saját honlapját ezeken a szervereken.
A hazai tárhelyszolgáltatók javára szól, a belföldi sávszélesség, és az anyanyelven történő ügyintézés. Gyorsaság szempontjából előnyösebb, ha a webszerver fizikailag közzel található a honlap látogatóihoz. Így csökken a szerver és kliens gépek közötti csomópontok száma és csökken a kimaradás esélye.
Remek tárhely szolgáltatók találhatóak azonban Európa más országaiba is, mint például Németországban vagy Hollandiában.

Céges honlap esetén

Helyi cég esetén, amikor a weboldal látogatóinak nagy része belföldi, egy hazai tárhely szolgáltató választása előnyösebb, egyrészt az elérési sebesség, másrészt pedig a hivatalos ügyintézés könnyebbsége miatt. Külföldi szolgáltatók esetében a számlázás kissé bonyolultabbá válik.

Reklámokból élő internetes vállalkozás esetén

Ez egy tipikus online üzleti modell. A látogatókat a tartalom, ill. az ingyenes szolgáltatások (játékok, chat, stb.) vonzzák a honlapra. A tulajdonos pedig pénzhez jut, az oldalon elhelyezett hirdetésekből.
Ebben az esetben, a tárhely szolgáltatás árának, illetve minőségének fontosabb szerepe van, mint a földrajzi elhelyezkedésének, tehát épp úgy választhatunk külföldi, mint hazai szolgáltatót.
Ezek az oldalak általában nagy látogatottsággal rendelkeznek, ezért főleg sok dinamikus elemet tartalmazó lapok esetén, fontos hogy a szerver stabil legyen. Figyeljünk arra, hogy mások mit mondanak, független weboldalak mit írnak, és hogyan ítélik meg az adott szolgáltatót.

Hobbi oldalak esetén

Egy hobbi oldal üzemeltetése esetén a legfontosabb, hogy a szolgáltatás tudja azt amire szükségünk van. Ugyebár egy web programozónak, nem ugyanarra van szüksége, mint egy bloggernek. A programozónak fontosabb, hogy a tárhely támogassa azokat a modulokat, amire szüksége van, még egy blogger számára előnyösebb, ha pár kattintással létre tudja hozni az oldalát, és publikálhatja is a cikkeket.
Ugyanakkor az ár sem egy elhanyagolható tényező, ebben az esetben sem. Sok olcsó, vagy ingyenes tárhely szolgáltató létezik mely alkalmas alacsony látogatottságú, hobbi weblapok üzemeltetésére. Külföldön talán valamivel könnyebb olcsó tárhelyet találni, és az ingyenes szolgáltatások is valamivel jobb minőségűek, mint az itthoniak.
 

Milyen tárhely csomagot válasszak?

 Egy átlagos webhely számára dedikált szervert bérelni, vagy vásárolni pénzkidobás lenne. Egy gyenge vagy túlságosan korlátozott tárhely csomag esetén pedig, a honlapunk gyakran fog szünetelni, vagy pedig túlságosan lassú lesz. Ezáltal látogatókat, vagyis ügyfeleket veszítünk.

 

 

A megosztott tárhely

Egy átlagos weboldal számára tökéletes lehet egy megosztott tárhely (shared web hosting), viszont ezek között is vannak olcsóbb és drágább csomagok, akár ugyanazon a szolgáltatón belül.
Az elsődleges szempont, amikor tárhely csomagot választunk, az, hogy megkapjunk mindent, amire szükségünk van. Ellenőrizzük a következőket:

– Hány domain nevet üzemeltethetünk? Egyes szolgáltatók korlátozzák a tárhelyhez rendelhető domain nevek számát. Amennyiben több honlapot fogunk üzemeltetni, figyeljünk erre.

– Van-e e-mail, adatbázis hozzáférés, vagy FTP korlátozás? Érdemes odafigyelni erre is, egyes esetekben korlátozzák az e-mail küldést, vagy a létrehozható adatbázisok számát.

– Milyen webtárhely modulok vannak? A legtöbbet használt programozási modul a php nyelv és a MySQL adatbázis, ez ma már szinte minden szolgáltatónál alap. Nem árt viszont meggyőződni arról, hogy honlapunknak lesz-e szüksége más modulokra is, (perl, ruby stb.) és olyan csomagot választani, amelyekben ezek megtalálhatóak.

– Milyen szolgáltatásokat tartalmaz még a csomag? (automatikus biztonsági mentés, éjjel-nappali szupport, spam és vírus szűrés, scriptek, marketing bónuszok stb.)

Szerver bérlés

Amennyiben több szerver erőforrásra van szükségünk, különböző programokat, komplexebb algoritmusokat szeretnénk futtatni, esetleg nagy látogatottságú honlappal rendelkezünk, ez esetben szükségünk lesz egy szerverre. Bérelhetünk dedikált, vagy virtuális szervert is, az utóbbi előnye a kedvezőbb ár.
Érdemes arra is figyelni, hogy ha nincs kedvünk az adminisztrációs feladatok ellátásához, mint pl. a szoftver frissítések telepítéséhez, akkor „fully managed” szervert válaszunk. Ez esetben a szolgáltató fogja elvégezni ezeket a feladatokat.

Érdemes-e ingyenes tárhelyekkel foglalkozni?

Az ingyenes tárhelyek nem túl megbízhatóak, és nem is túl biztonságosak. Mivel nem fizettünk érte, a szolgáltató bármikor törölheti az adatainkat. Erre általában sor is kerül akkor, ha egy honlap túlságosan leterheli a szerverüket (pl. túl nagy forgalom esetén), vagy ha sokáig egyáltalán nem kap forgalmat.
Általában alacsony az uptime, és könnyen megeshet, hogy az oldal napokig nem lesz elérhető. A szigorú korlátozás mellett, néha még a szolgáltató hirdetéseit is kénytelenek elviselni a felhasználók.

Gyakorlatozásra, kis forgalmú, vagy statikus, HTML alapú honlapok üzemeltetésre, amelyek nem igényelnek sok szerver erőforrást, azonban alkalmasak is lehetnek. Óriási előnyük az, hogy ingyenesek.