Melyik a legjobb külföldi WebHosting szolgáltató?

  • Tárhely választás

A webhosting iparban óriási a konkurencia, nálunk is, de a tengeren túl főleg. A szolgáltatók egymástól eltérő módon alakitották ki tárhely csomagjaikat, más-más az erőségük vagy a gyenge pontjuk, igy kicsit nehéz összehasonlitani őket. Igazából csak az ajánlatokból kiindulva még nem lehet eldönteni azt, hogy egy webhost mennyire jó vagy sem. Pár hónap, esetleg év tesztelés után azonban fény derül arra, hogy a szolgáltató tényleg betartja azt, amit ígért.

Azonban sok „őszinte” tárhely szolgáltató létezik, amelyek tényleg azt adják, amit reklámoznak, és sok olyan is amelyek nem tudnak mást csak önmagukat dicsérni.

 

A „legjobb” jelzőt nem igazán lehetne kötni egyetlen webhost-hoz sem, fogalmazzunk inkább úgy, hogy „a piacvezető webtárhely szolgáltatók”. Ezek állandó versenyben állnak a felhasználók kegyeiért. Ebbe a versenybe sok kishal szeretne beférkőzni több-kevesebb sikerrel.

 

De mitől lesz egy webtárhely jó?

1. Tudjon mindent, amit kell. Az, hogy milyen tárhelyet választunk, elsősorban attól függ, hogy milyen weboldalt fogunk üzemeltetni. Pl.: Egy aránylag kis látogatottságú (napi pár száz látogató) blog / portál számára egy megosztott tárhely csomag tökéletes. Figyeljen arra, hogy támogassa azokat a programozási és adatbázis kezelési szolgáltatásokat, amelyekre a tartalomkezelő rendszerének szüksége van (legtöbb esetben php és mysql szükséges, ami szinte már minden hostnál van).

2. Legyen egyszerű kezelni. Valamilyen webadmin programra feltétlen szükség lesz, hogy kezelni tudja a tárhelyet. A legtöbben a cpanel-t vagy a directadmin-t dicsérik. Ha csak nem akarja majd órákon keresztül a haját tépni egy-egy béállitás módositásakor, akkor érdemes odafigyelnie erre. A shared hosting csomagok a legtöbb esetben tartalmaznak webadmint, de ha már egy komoly honlapot épit, és dedikált vagy virtuális szervert bérel, akkor fully managed server-t válasszon, ha csak nem ért a linuxhoz. A self managed server komoly linux ismereteket igényel.

3. Legyen gyors és stabil. Ez a webhostok egyik legfőbb erénye. A lassan betöltődő oldalak nem csak a látogatókat idegesitik, de seo szempontból sem túl meggyőzőek. Erre azonban a csak akkor derül fény, ha már kipróbáltuk, ezért is érdemes olyan tárhelyet választani, amelyet mások is dicsérni szoktak. Figyeljünk arra, hogy az Uptime legyen minnél nagyobb (igaz, egy szolgáltatónak nem esik nehezére kiirni hogy 99,99% -os a garantált működés, hogy betartja-e az már más kérdés).

4. Legyen megfelelő support. Ugyebár mindenki szeretné, hogy ha valami nem működik, azt minnél hamarabb helyrehozzák. Senki sem szeret hónapokat várni, hogy választ kapjon egy-egy e-mailre az esetleg felmerülő problémákkal kapcsoltaban. A legjobb webhostok már ejjel-nappal működő supportot biztositanak, akár telefonon, e-mailen, vagy chaten keresztül. Külföldi tárhely szolgáltató esetén azonban nem árt, ha tud valamilyen szinten angolul.

5. Legyen biztonságos és korszerű. Fontos, hogy mindig időben fent legyenek az update-ok, egyrészt a rendszer feltörés esélyének minimalizálásának érdekében, másrészt pedig, kellemetlen, ha frissíteni szeretné a tartalomkezelő rendszerét, de a php verzió ehhez túl régi. Legyen külön backup szerver, és rendszeresen készitsen is biztonsági másolatokat a honlapokról. Manapság az elfogadhatatlan, hogy egy merevlemez meghibásodása miatt veszítsük el a weboldalunk teljes tartalmát. (biztos, ami biztos, nem árt, ha néha mi is készitünk backup-kat). Azon elgondolkodott már, hogy mi történne, ha a szolgáltató csődbe menne? Egyszerűen nem győznék fizetni a villanyszámlát, és úgy döntenének, hogy megszüntetik a szolgáltatást? Nos, ezért érdemes nagyobb, hiresebb cégektől vásárolni a tárhelyet, amelyek nem egyik napról a másikra élnek. Például a HostGator több mint 4 millió domén név számár biztositja a webtárhelyet. Egy ilyen hatalmas vállalat nem tűnik csak úgy el, egyik napról a másikra.

6. Az ár legyen elfogadható. Ha egy szolgáltató drágább ,mint a másik az még nem feltétlen azt jelenti, hogy jobb is. Sőt egyesek komoly webhosting cégnek adják ki magukat, közben valójában egy másik szolgáltató viszonteladói. Ez még önmagában egyáltalán nem lenne gond, de lehetséges, hogy drágábban adják helyet, mint amenyiért azt az eredeti szolgáltatónál megkaphatnánk. Érdemes tehát odafigyelni az árra is.
Természetesen bármikor elköltöztetheti honlapját egy másik tárhelyre, ha azt úgy látja jónak. A domén név is maradhat a régi, a látogatók sem fogják észrevenni a változást, és a költöztetés ideje alatt is szünetmentes lehet a honlap. Ha a domén nevet a webhost-tól független szolgáltatótól vásárolja meg, úgy egyszerübb lesz ez a procedúra, mivel nem kell a domént is az új céghez vinni.

Ennek ellenére már csak pénzügyi okokból is érdemes megfontolt lenni webtárhely választáskor: Ugyanis a legtöbb esetben, minnél több időre fizetjük ki előre a szolgáltatást, annál kiesebb havidíjjal kell számolnunk. Például: A WebHostingPad-nál 1.99 $ a havonta fizetendő összeg, de csak abban az esetben, ha 4 évre fizetünk előre. Ha csak 1 évre béreljük, akkor 3.95 $ a havi taxa.