Milyen tipusu tárhely csomagok léteznek?

  • Tárhely választás

 Attól függően, hogy milyen weboldalt szeretnénk üzemeltetni, lehetőségünk van különböző tipúsú tárhely csomagok között választani. Egy kisebb forgalommal rendelkező honlapnak, ugyebár kevesebb szerver erőforrásra van szüksége, igy egy olcsóbb csomag is tökéletesen megfelelő lehet a számára. Természetesen minden szolgáltató, egyéni csomagokat állit össze, különböznek az erőforrások, a kiegészitő extrák és az árak is, ám az alaptipusok ugyan azok.

1. Megosztott tárhely szolgáltatás (shared web hosting service).

Ebben az esetben a weboldalunk ugyanazon a szerveren lesz elhelyezve több száz, esetleg több ezer más honlappal. Az összes weboldalnak egy szerver erőforrásai állnak a rendelkezésre, és osztozniuk kell a CPU és a RAM kapacitáson. Ez a fajta tárhely szolgáltatás általában sok kiegészitőt is tartalmaz, mint az e-mail, automatikus script telepités, stb.

Tovább

2. Viszonteladói tárhely (Reseller web hosting).

Ez a csomag lehetőséget a klienseknek arra, hogy maguk is tárhely szolgáltatóvá válljanak. Ebben az esetben egy szervert, vagy virtuális szervert bérelhetünk ki, és lehetőségünk van arra, hogy megosztott tárhely csomagokat árusitsunk.

Tovább

3. A Virtuális Dedikált Szerver, vagy másképpen virtuális privált szerver (VPS)

Egy szerver erőforrásait virtuális szerverekre osztja, melyek külön operációs rendszerrel, webszerver programmal, stb. rendelkeznek. Minden felhasználó Root jogot kap a salyát virtuális teréhez. Nem feltétlen kell több VPS-nek lennie egy gépen, a virtualizálást az erőforrások elosztásán kivűl más okokból is használjhatják: pl. A VPS konténerek könnyedén költöztethetőek más gépekre.

Tovább

4. Dedikált szerver

A felhasználók teljes kezelési jogot kapnak a szerver felett : Root hozzáférés, Linux/adminisztrátori jog, stb. A dedikált szerver lehet Self-Managed, vagy Unmanaged. Ez esetben a felhasználóknak saját maguknak kell karban tartaniuk a szervert, nekik kell telepiteniük a szoftver biztonsági frissitéseket.

Full managed szerver esetén a felhasználoknak nincs hozzáférésük a szoftverekhez és sok más beállitáshoz. Ez esetben a tárhely szolgáltató feladata a szerver biztonságossá tétele.

Tovább

5. Saját szerver (Colocation web hosting service).

Ebben az esetben a szerverek a felhasználók tulajdonában állnak, a szolgáltató csak a fizikai helyet, az elektromos energiát, az internet hozzáférést és esetleges karbantartási feladatok elvégzését biztostja.

6. Felhő alapú tárhely (Cloud Hosting)

Ez egy új tipúsú tárhely szolgáltatás, amley erőteljes, megbizható és rugalmas tárhelyet biztosit a felhasználóknak. Ez a tehnológia, több, egymással összekötött szerveren alapszik amelyek egymás között kiegyensúlyozzák a terhelést és eszköz igénybevételt. Igy, az üzemzavar esélye csökken.

Tovább

7. Fürtözött szerverek (Clustered hosting)

Ebben az esetben több szerver tartalmazza ugyanazt az információt. Ezzel a módszerrel nagymértékben növelhető az uptime és a kiszolgálás sebessége. Ritkán használják egyetlen weboldal üzemeltetésére. A gyakorlatban ezt a technológiát a tárhely szolgáltatók alkalmazzák, a megosztott tárhely csomagok minőségének növelése érdekében.

8. Ingyenes tárhely szolgáltatás

Egyes szolgáltatók, néha biztositanak ingyenes tárhelyet is. Ezek a szolgáltatások azonban erősen korlátozottak, nem túl biztonságosak, és gyakran hirdetéseket, bannereket vagy rejtett linkeket helyeznek el az oldalakon.