Viszonteladói tárhely (reseller web hosting)

  • Tárhely választás

 A viszonteladói tárhely, a tárhely szolgáltatásnak az a formája, amikor egy felhasználó bérbe adhatja a rendelkezésére álló lemezterületet és sávszélességet, ezáltal ő is tárhely szolgáltatóvá vállva. A viszonteladó kifizeti a csomag árát, aztán megpróbálja azt kisseb egységekre lebontva eladni a lehetséges profit érdekében.

A viszonteladó bérelhet egy dedikált szervert a tárhely szolgáltatótól, vagy árulhatja a megosztott tárhely csomagokat. Az utóbbi esetben, a viszonteladónak egyszerűen csak meg van adva a jog arra, hogy egy bizonyos mennyiségű lemezterületet és sávszélességet eladjon a saját ügyfeleinek, anélkül hogy dedikált szervert bérelne a tárhely szolgáltatótól.

Tipikus tárhely viszonteladóra példa egy weboldal készitő cég, amelyik az elkészitett weboldal mellé tárhelyet is biztosit az ügyfeleinek.
Ugynakkor költséghatékony módszere lehet egy saját tárhely szolgáltató cég inditásának.
Sok esetben a viszonteladóknak lehetőségük van brand épitésre azáltal, hogy személyre szabhatják a kezelőpultokat és a nameserver-ket.

A viszonteladói tárhely kezelése általában nem igényel különösebb technikai ismereteket a webhosting területén. Általában az adatközpont rendszergazdája felelős a hálózati infrastruktúra karbantartásáért, a hardver és szoftver beállitásokért és a biztonsági frissitések telepitéséért.
A viszonteladó kötelessége azonban a saját ügyfelei számára biztositani a kezelőfelületet.