Mi az a webszerver és hogyan működik?

Mi az a webszerver és hogyan működik?

  • Webszerverek

A webkiszolgáló vagy webszerver egy olyan számítógép, amelyik elérhetővé teszi a weboldalakat HTTP protokollon keresztül. A http webszerverekhez webböngészőkkel (pl. internet explorer, mozilla firefox, google chrome, stb.) lehet kapcsolódni. A böngésző letölti a weblap kódját tartalmazó fájlokat, képeket, videókat és egyéb médium anyagokat.

A dinamikus webszerverek nem csak a tárolt információt juttatják el a klienshez, hanem scripteket, programokat is futtatnak. Ilyenkor a szerveren futó modulok illetve a webszerver által meghívott CGI rutinok végzik el ezt a feladatot. A programrészletek legtöbbször, a HTML kódba vannak beágyazva és a webszerver-program hajtja ezeket végre.A nagyszámú egyidejű lekérések stabil kiszolgálásának érdekében, a webszerverek nagy teljesítményű, speciális számítógépek kell legyenek. Ugyanakkor, a weblapok szünetmentes elérhetőségének biztosítása érdekében, a szervereknek robosztusnak kell lenniük, a meghibásodás esélye minimálisnak kell lennie.

A legkedveltebb operációs rendszer a Linux, mivel stabil és ingyenes. Az adatok publikussá tétele pedig egy webszerver alkalmazás segítségével történik.
A legnépszerübb webszerver alkalmazás az Apache HTTP Server. Mivel nyílt forráskódú, és ingyenes, így sokan előszeretettel használják. Az Apache egy robusztus, erőteljes és rugalmas webszerver. Az első használható alternatíva volt, a Netscape Communications Corporation webszerverrel szemben (melynek mai neve Sun Java System Web Server).

Egy virtuális szerver, egy olyan szoftver, amely egy fizikai szerver erőforrásainak egy bizonyos részét használja. Minden felhasználó az igényeinek megfelelően választhatja meg, az operációs rendszert, valamint sok esetben lehetőség van az elkülönített szerver erőforrások (memória mennyiség, processzor és merevlemez kapacitás) konfigurálására is.
Ez a megoldás költséghatékonyabb, és könnyű kezelhetőséget valamint mobilitást eredményez.